Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khamis, 25 Jun 2009

PPSMI MERUGIKAN PELAJAR?

Kerajaan akan membuat ketetapan berhubung kontroversi pelaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), seawal Julai ini. Tan Sri Muhyiddin Yassin Menteri Pelajaran Malaysia, memberikan penerangan untuk meleraikan bantahan terhadap PPSMI yang mula diperkenalkan pada tahun 2003.

PPSMI merugikan pelajar, menurut Permuafakatan Badan Ilmiah Nasional (PEMBINA) berasaskan sampel dari 553 orang guru dan 15,089 pelajar dari kawasan bandar dan luar bandar, termasuk Sekolah Kebangsaan Orang Asli.mendapati ramai lagi guru yang belum layak mengajar subjek Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris di mana 39.3 peratus guru (74) sekolah rendah dan 25.3 peratus guru (93) sekolah menengah gagal dalam Penilaian Tahap Profisiensi Bahasa Inggeris.

Pelaksanaan PPSMI dan sumbangannya terhadap peningkatan penguasaan dan pencapaian Bahasa Inggeris murid-murid sekolah rendah mendapati, bahawa mata pelajaran Sains, hanya berjaya menyumbang meningkatkan bahasa Inggeris sebanyak 0.7 peratus sahaja. Sementara bagi Matematik, tiada sumbangan terhadap peningkatan bahasa Inggeris.


Bagi Sekolah Menengah Aliran Sastera pula, mata pelajaran Sains dan Matematik, berjaya menyumbang peningkatan bahasa Inggeris sebanyak 1.0 peratus Matematik dan 0.6 peratus bagi Sains.


Analisa PEMBINA membuktikan dengan menganalisa sampel terhadap keputusan peperiksaan yang diambil ke atas 5,590 murid tahun 5, kohort 2 (2004) dari 56 SK seluruh negara, menunjukkan pencapaian mereka semakin merosot, malah ada yang dengan drastik merudum apabila mereka naik ke tahun yang lebih tinggi, iaitu di Tahun 2 (2005), Tahun 3 (2006), Tahun 4 (2007), Tahun 5 (2008) dan dijangkakan berterusan di Tahun 6 (2009).

Kerugian bukan saja terhadap pelajar, malah perlaksanaan PPSMI telah merugikan kerajaan. Dalam satu hal kos perlaksanaan PPSMI telah memenuhkan poket-poket orang-orang tertentu, mungkin juga akan menjadikan mereka itu senang lenang untuk beberapa keturunan.

……………sumber data Malaysiakini………………

1 ulasan:

 1. PPSMI (PENGAJARAN FIZIK, KIMIA BIOLOGI DAN MATEMATIK DALAM BAHASA INGGERIS)

  FAKTA 1

  PPSMI HANYA MENGUNTUNGKAN ORANG BANDAR SAHAJA.
  500,000 PELAJAR TERLIBAT DAN SEBAHAGIAN BESAR AKAN MENJADI MANGSA DALAM SISTEM PELAJARAN YG MEMENTINGKAN ORANG BERPENDAPATAN TINGGI.. YANG MAMPU BAYAR TUITION BERATUS RINGGIT UTK ANAK MEREKA MENDAPAT “A” DALAM SPM.
  PERJUANGAN UTK PPSMI ADALAH PERJUANGAN ORG CINA KAYA, MELAYU BANDAR= YG TIDAK MEWAKILI RATUSAN RIBU IBU BAPA LAIN YG TERLIBAT.

  PERSATUAN IBU BAPA YG AKTIF MEMBANTAH PENGAJARA DLM BAH MELAYU ADALAH ORG CINA BANDAR.

  HANYA SEBILANGAN KECIL DARI MEREKA YANG MENDATA 4A ---- SEMUANYA ADALAH MEREKA DI BANDAR (JIKA TIDAK DI ASRAMA PENUH.)
  ( ASRAMA PENUH HANYA DAPAT MENERIMA SEGELINTIR PELAJAR SAHAJA
  KEBANYAKAN DARI KELUARGA ORG KAYA, POLITIK ATAU BERPENGARUH.)

  THE STAR
  STAR, KEPUNYAAN MCA ADALAH AKHBAR UTAMA YG MENGGALAKKAN PROVOKASI MEMPERKASAKAN PPSMI, UTK MENGHAPUSKA BM, KONONYA BI BAHASA DUNIA.
  TIAP HARI MENYIARKAN “RUNGUTAN’’ “ PEMBACA” ( YG TAK WUJUD)

  PEMBACA2NYA ADALAH ORG BANDAR-LEMBAH KLANG, IPOH, PENANG , MELAKA JB, DSBNYA. LIHAT\LAH SIAPA MEREKA INI!


  MENYIARKAN ARTIKEL KONONNYA DARI PEMBACA MELAYU TAPI SEBENRNAY PENULIS PHANTOM..HANYA 10% TIDAK MEWAKILI PENDUDUK MALAYSIA.

  ADA PENULIS MENYAMAR GUNA NAMA MELAYU

  TIAP TAHUN, 90-100% ANAK MEREKA DAPAT 4”A “BUKAN KERANA IQ (KECERDASAN ) TINGGI , TAPI KERANA YANG DAPAT MENGHANTAR ANAK UTK TUITION KHAS,” YG MENELAN BELANJA LEBIH DARI RM100 UTK SATU MATA PELAJARAN-DAPAT TUITION 3-4 PELAJAR DALAM SATU KELAS.

  ORANG MISKIN HANTAR ANAK KE TUITION MURAH DI MANA TERDAPAT HNGGA 40 PELAJAR DALAM SATU KELAS…GURU MENGAJAR MCM KELAS BIASA… LANTAKLAH KAU ORG NK BERCAKAP DI BELAKANG…

  BUDAK MELAYU KAMPUNG, ANAK SAMY DI ESTET, ANAK AH MENG PENARIK BECA PENANG MUSNAH KEPUTUSAN FIZIK, KIMIA , BIOLOGI DAN MATEMATIK KERANA FAKTOR YANG MELIBATKAN PENGAJARAN MATA PELAJARAN INI DALAM BI.

  FAKTA 2

  GURU DI LUAR BANDAR SRNDIRI TAK BOLEH GUNA B I DGN BAIK –GUNAKAN BI ROJAK BAGAIMANA NK AJAR FIZIK KIMIA, BIOLOGI DAN MATEMATIK DLM BI
  ,
  MENGAPA ADA ORANG MELAYU (BODOH) YG MENYOKONG ?
  JAW:
  1. JAHIL TENTANG FAKTA SEBENAR
  2. ORANG KAYA ATAU TINGGAL DI LEMBAH KLANG, JB, IPOH, PENANG MELAKA DSBNYA.
  3. TIDAK SEDAR PERJUANGAN BNGSA..AKIDAH TERPESONG..MUNGKIN MEREKA YG TELAH MURTAD.

  BANYAK KAJIAN UNIVERSITI MEMBUKTIKAN BAHAWA BUDAK YG MEMPUNYAI IQ TINGGI PON KEPUTUSAN SPM MEROSOT . . KERANA KEMISKINAN.

  PPSMI MENGUNTUNGKAN ORANG BANDAR/KAYA

  AGENDA MEREKA GUNAKAN APA HELAH SAJA UTK MEMPERTABATKAN BI.

  MEREKA INGIN MENGGUGATKAN KEDUDUKAN BAH MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN.


  FAKTA 3

  KALAU ANAK ANDA MEMPUNYAI IQ YANG TINGGI SEKALIPON, LEBIH TINGGI DARI IQ EINSTEIN, TAPI TAK ADA DUIT UTK MENGHANTAR KE TUITION, ANAK ANDA AKAN BERAKHIR DENGAN MENJADI PROMOTER DI PERTAMA KOMLEKS ATAU KOMPLEKS MEMBELI BELAH PANTAI TIMUR.

  TAHU TAK ANDA BAHAWA
  1. ADA IBU BAPA MEMBAYAR SEBANYAK RM 400-600 UTK TUITION DALAM 4 MATA PELAJARAN TERSEBUT.
  2. SISTEM PENDIDIKAN DI M’SIA, KEPUTUSAN MENDAPAT A DLAM SPM BUAKANLAH KERANA KECERDASAN YG DI ANUGERAH TUHAN , TAPI KERANA ORANG KAYA .
  3. RAMAI PLAJAR PINTAR, TAK DAPAT KE IPTA KERANA KEMISKINAN. GAJI RM 700..BAYAR TUITION, NT NK MAKAN APA? RUMPUT?
  4. ANAK ORANG MISKIN INI SIBUK MENHABIS MASA UNTUK MEMBANTU IBU BAPA BAGI MENYARA HIDUP KELUARGA, MASA BILA NAK ULANG KAJI; DUIT MANA NAK DAPAT UTK BAYAR TUITION?,,WALAUPUAN IQ (KECERDASAN ) MEREKA TINGGI.
  5.


  FAKTA 4

  NAGARA MALAYSIA BERCELARU;

  TIADA BAHASA KEBANGSAAN
  LAGU NEGARAKU TIDAK DIHORMATI. .
  NEGERA MAJU SPT KOREA JEPUN, CHINA,FRANCE JERMANY, RUSSIA SEPANYOL SEMUA ADA BAHAS DAN HURUF MEREKA SNDIRI…
  DI M’SIA ORG CINA GUNA TIPU HELAH KATAKAN ITU SMUA TAK PENTING ..
  54 TAHUN MERDEKA..APEK TUA BOLEH CAKAP’’WA TATAK TAULAH…” (SAYA TAK TAHU); ATAU’TALAK.TALAK..” (TAK ADA).
  DI FRANCE..MEREKA BERKATA “NO ENGLISH” “PA LAVOUE FRANCOIS’’ )SPEAK FRENCH) ‘THIS IS FRANCE” NOT ENGLAND”


  WAR2KAN WATIKAH INI. JOM HEBOH….

  BalasPadam

My Blog List

Labels

visitor on line

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP