Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Isnin, 26 April 2010

zina berterusan walaupun dah kahwin.

SILA BACA UNTUK PENGETAHUAN SENDIRI DAN PEDOMAN BERSAMA SUPAYA TIDAK BERTERUSAN DALAM KEJAHILAN.


Masaalah ini amatlah berat dan telah menjadi amalan orang Islam. Perkahwinan ini tidak menyelesaikan masaalah tetapi menambahkan masaalah.


Perhatikan soalan 1 - 5.


Perkahwinan seumpama ini hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak mereka mengandung anak luar nikah, cepat² mereka kahwinkan. Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila... .

Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyakpersoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikanbersama anda di sini kerana ianya amat penting:

Soalan 1 : Apakah langkah yang sewajarnya sekiranyaseorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?

Jawapan 1 : Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itudilahirkan.

Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersediamengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?

Jawapan 2 : Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itudilahirkan.

Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?

Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak bolehmengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakana ayah kepadabayi yang dikandung itu.

Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untukemperbetulkan keadaan?

Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilahmenunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung,barulah mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah.

Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?

Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itutidak sah

Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?

Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAKuntuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anaktersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannyasendiri?

Jawapan 7 : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim(atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakanyang sewajarnya?

Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggusehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.

Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini,apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepikain sendiri?

Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawabanda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkankeadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahantidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.
Kesimpulannya: Ibubapa, saudaramara, org² kampung, tok² imam, tok² kadi dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan pernikahan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab Dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat....

Tolong jangan abaikan benda ini. Ini merupakan satu perkara yangserious jadi, fahami Dan dalami betul-betul Dan bincanglah denganImam/ustaz sekiranya perlu. Mafhumnya:

Katakanlah:

"Sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Danmatiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkansekalian alam". Dipetik daripada Blog Lampu Suluh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

My Blog List

Labels

visitor on line

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP